NL Bruisende binnensteden

Het logo van NL next level

Foto: Berlinda van Dam/HH

De digitale economie laat zijn sporen achter in de Nederlandse binnensteden. Leegstand en verslonzing mogen niet het resultaat zijn. Ook de nieuwe economie verdient bruisende binnensteden.

Steden hebben zich ontwikkeld van knooppunten van fysieke handel naar centra van kennis en dienstverlening. Online retail en services veranderen het fysieke aangezicht van vele steden door leegstand van winkels en kantoren. Minder bedrijvigheid in binnensteden leidt tot verslonzing en verlaging van de waarde van vastgoed. Dat is niet goed voor het bedrijfsleven en zeker ook niet goed voor de maatschappij als geheel.

Nieuwe concepten

Steden kunnen weer bruisend worden wanneer met inspanningen ten aanzien van cultuur, (internationaal) toerisme en nieuwe winkelconcepten weer meer traffic in de binnensteden gaat ontstaan. Dat geldt nu al voor onze hoofdstad en de paar grote steden in de Randstad. Voor vele andere steden is sprake van een neerwaartse spiraal. Nederlandse steden kennen gelukkig nog geen enorme segregatie. Dat moet worden behouden.

Sed pharetra lorem sit amet commodo fermentum.

Foto: Paul van Riel/HH

Regionale samenwerking

Oplossingen zijn mogelijk wanneer de steden in onderlinge samenwerking aan hun toekomst werken. Met nationale middelen voor co-financiering van plannen voor nieuwe stedelijke en regionale vitaliteit kan regionale samenwerking worden bevorderd. Daarmee kunnen gereed liggende plannen (Retailagenda, plannen Nationaal Bureau voor Toerisme voor aantrekken internationaal toerisme) met vaart in uitvoering worden genomen.

‘Met alle maatschappelijke spanningen en demografische ontwikkelingen moeten er we ervoor zorgen dat elke gemeente een kloppend hart heeft’

Dirk Anbeek Wereldhave

Projectleider
Erik te Brake
brake@vnoncw-mkb.nl
+31 (0)70 3490321